søndag den 30. september 2012

EXPED DownMat 9LW - Review


 Jeg har over den sidste tid gået og arbejdet på at opruste mit turgrej til vinterbrug, fordi jeg ønsker at kunne tage på tur hele året rundt.
Jeg har fokus på sovepose system, beklædning og underlag.

Jeg har egentligt allerede et godt underlag, men når jeg har et barn med på tur, og skal have oppakning til 2 i 1 kajak, har jeg brug for 2 kompakte underlag. Og så var jeg også på udkig efter et rigtig varmt underlag, og faldet over dette underlag: EXPED DownMat 9LW, som på en og samme tid har en lille pakke volumen (Producenten siger 27 X 16 cm, og det stemmer med det jeg kan måle den til efter at have haft den i brug og pakket ned igen) 



Den er lang, bred og tyk, 197 x 65 x 9 cm, og dermed enormt komfortabel. Og så er den varm. Med en R-værdi helt oppe på 8,0 hævder producenten at den har en kuldegrænse på -38 grader. Så kan jeg vist godt holde varmen nedadtid, selv om jeg er en ”kold sover” dvs. let kommer til at fryse om natten.
Underlaget vejer 1240 g + pakpose.

Et ret fedt produkt.
Egentlig er EXPED downmat, hverken en luftmadras, en underquilt(Et dunfyldt tæppe til at hænge under en hængekøje til isolation), eller et selvoppustelig underlag, eller også er den alle tre dele. Den har lufmadrassen engenskab i at skabe god afstand mellem person og jord, dette giver et blødt, fleksibel og komfortabelt underlag. Den har det selvoppustelige underlags princip med at fylde noget i hulrummet som kan skabe stillestående luft, og dermed isolation. Og så bruger den underquiltens materiale gåsedun, det bedst isolerende, og samtidigt mest komprimerbarre isoleringsmateriale denne verden kan frembringe.
På denne måde skabes et tykt dunlag hele vejen rundt om kroppen (selvfølgelig kun hvis man har en dunsovepose), hvilket giver en høj komfort og gode varmeregulering. 

Exped DownMat er, ifølge producenten, designet udfra 2 formål.
For det første er den designet til, at kunne bruges under de allerkoldeste forhold på kloden, for det andet er den designet til brugere der er ”koldt sovere”, dvs. til folk som mig selv, der let bliver kolde om natten, og kommer til at fryse.
Da Jorden er en 3 x så god varmeleder som luft, er der rigtig meget vundet ved at have en rigtig godt isolering nedadtil. Uanset hvor god en sovepose man har, vil dunene i denne blive trykket flade når man ligger på den, og isoleringsevnen forsvinder.
Så i princippet kan man spare på omkostningerne til soveposen, ved at have et rigtigt godt underlag.  

Brugen af underlaget I praksis:
Det har altid irriteret mig ved luftmadrasser at der skulle en pumpe med. Dette har EXPED løst ved at bygge pumpen ind i madrassen. Det kan ikke anbefales at puste madrassen op med munden, da der på denne måde vil komme for meget fulgt ind i madrassen, hvilket ødelægger dunenes isolationsevne.
Anvendelsen af pumpen er ganske ligetil, min datter på 9 kunne pumpe den om uden forudgående instruktion.
EXPED siger på en video at DownMat 9 M kan pumpes op på 1 ¾ minut, det tager mig max 1½ min at pumpe LW (længere og bredere) versionen op, som skal have en del mere luft end M modellen.

Det fremgår ikke helt fra producentens side, hvor vand og fugt afvisende den er, så jeg sendte følgende spørgsmål til producenten i Østrig:

I hvilket omfang er DownMat vandtæt?
Svar: 
 Da det er helt lufttæt, er det også vandtæt i høj grad. Vandsøjletrykket er mindst 10.000 mm. Men det er ikke imprægneret til at være vandafvisende, så dråber af vand der kommer på, perler ikke af. Dette er tilsigtet da luftbarriere-filmen indeni har brug for den bedst mulige hæftning, som kun fungerer, når materialets overflade ikke er behandlet med vandskyende materiale. (Min oversættelse)

Kan man lægge den direkte på sne/is?
Svar:
Helt sikkert, men du skal være forsigtig med skarpe is kanter, som kan beskadige måtten. Men normalt på sne er der ikke noget problem overhovedet (f.eks. i en iglo). (Min oversættelse)

Man man lægge den direkte på det våde græs?
Svar: 
Ja helt sikkert. (Min oversættelse)

Vil den blive ødelagt af en regnbyge hvis man ligger på den i det fri, f.eks. i en bivybag?
Svar: 
Den vil ikke blive ødelagt af en regnbyge, du kan fint bruge den under en bivybag, eller du kan putte den ind i bivybagen (det kan være mere komfortabelt i tilfælde af at bivybagen ikke har en åndbar bund). (Min oversættelse)




Så vidt jeg har kunnet læse mig frem til, er EXPED DownMat 9 det varmeste underlag på markedet. Se f.eks. oversigten på denne side http://sectionhiker.com/sleeping-pad-r-values/
Jeg har ikke haft mulighed for at teste madrassen i frost endnu, men i forhold til anvendelighed og komfort er den overbevisenden.
Eneste anke jeg har i forhold til den er, at materialet er noget støjenden. Er madrassen ikke pumpet tilstrækkeligt op støjer den noget når man bevæger sig. De nætter jeg har testet den har det dog ikke haft nogen praktisk betydning, men det kunne måske godt være lidt generende hvis man sov flere sammen.

Konklusion
Forholdet mellem pakkevolumen, komfort i brug, isolationsevne og anvendelighed er overbevisende. Det er et underlag jeg med sikkerhed kommer til at bruge året rundt, i telt, shelter og hængekøje.
Jeg vil give dette produkt 9,5/10 (støjen fra materialet er ikke nok til at trække et point fra, men det skal bemærkes).
Jeg kan kun anbefale dette underlag. Et unikt produkt som det er svært at finde konkurenter til.

Jeg har lavet en lille video, som viser underlaget:


   





lørdag den 29. september 2012

Hvor er det dårlige vejr når man har brug for det?

Jeg bliver vist ikke meget bedre i kajak ved at ro en masse kilometer på fladt vand, så jeg gik ind på farvandsvæsnet sejladsudsigt, for at finde et sikkert med udfordrende sted i nærheden. Juelsminde var stedet hvor der kunne forventes mest vind og bølger. Varslet var 8 ms, og ½-1 meter bølger. Men jeg så ikke mange bølger på 1 m. Jeg havde håbet på lidt mere, så jeg kunne blive lidt mere udfordret, og måske få en lille surftur.

Pauserne var der ikke noget i vejen med. Kaffe, karry suppe og snickers. Så var jeg klar igen.
Efter pausen var det på med neopren huen og ud i bølgerne. ud på 2 m. et rul til hver side, og et stykke ud for at forsøge at fange en bølge indad igen, helst glidende på en bølge, men der var nu ikke så meget at komme efter idag. Dette gentog jeg nogle gange.
Jeg kan mærke at det at tage nogle rul, får mig til at slappe mere af i bølgerne og jeg er ikke så bange for at kæntre.



Det varierende skydække gav nogle fantastiske scenerier.
Jeg skrev 8 km i loggen.

søndag den 23. september 2012

Teknik og turlederkursus på Lillebælt

Rullekurset blev aflyst, EPP 3 prøven er overbooket... Panik, jeg går da helt i stå... Heldigvis er Tue og Jesper ikke gået i stå.




De er ved at arrangere en tur til Færøerne i 2013, og afholdt i den forbindelse infomøde, og teknik og turlederkursus i Fredercia. Jeg får ikke mulighed for at komme med til Færøerne, men tilmeldte mig kurset, for at få lidt udfordring i forhold til navigation og strøm.







Stedet var området fra Fredericia Østerstrand i nord, til hjørnet ind til Fredericia havn i syd, og den "grønne mand" ude i lillebælt.
Kurset havde 2 foci.
1. Navigation og kajakroning i strømende vand
2. Situationshåndtering og turledelse.

Først var der lidt teori på land, omkring tidevand, og turplanlægning. Så lagde vi fra land, og havde nogle navigationsøvelser i sejlads i strøm.
Vi sejlede ud til "den grønne mand", styrbords bøjen ved indsejlingen til Lillebælt. Strømmen var, mod forventning, udadgående 3-4 km/t. Vinden gik modsat, og kom fra N-NV ca. 6-8 m, det gav nogle sjove og ustabile bølger da vi kom ud til bøjen. Da der kom en byge ind, kom der nogle kraftige vindstød.
Vi øvede at sejle ud fra en kompaskurs der korrigerede for strøm, vi øvede i at holde en bestemt kurs udfra 2 parallelle punkter på land.

Der blev snakket strøm, placering af kajakkompas, læsning af vejr, strøm, talt om at tænke fremad, og om hvordan man placerer sig i forhold til gruppen i forskellige situationer, dynamisk turledelse osv.




Efter en pause nord for det afspærrede område ved oliehavnen, var der mere fokus på situationshåndtering. 2 og 2 øvede vi bugsering. En øvelse hvor vi på skift kobler os hurtigt på, sejler og tæller til 20 medens den anden pakker sit bugseringsgrej sammen, skifter, tælle til 20 skifter. osv. En øvelse der træner grejhåndtering, og hurtighed.

Pludselig blev vi bedt om at kaste vores pagaj så langt væk vi kunne, så får man lige afprøvet om reservepagajen sidder så den er anvendelig, dvs. tilgængelig. Næste øvelse kunne være at kaste pagajen væk, og så kæntre, i strøm, så bliver det vigtigt at have reserven ved hånden, og hurtigt komme op, for ellers mister man sin pagaj... Det kunne f.eks. gøres sådan her



Herefter sejlede vi tilbage til Øster Strand. Jeg fik fornøjelsen af at prøve Brinks X3M Nunataq grønlandske åre i Kulfiber. Let og lækker pagaj. Den har, i forhold til dem jeg selv har lavet, et kort men bredt blad, og et langt skæfte. Første tanke med den var: den er god, og super let og stiv. Anden tanke var dog: Den er meget glat. Måske er det noget man hurtigt bliver vandt til. Det må jo være det samme med alle andre pagajer i kulfiber.

Da vi var tilbage blev vi bedt om at kæntre, og lave en hurtig selvredning efter eget valg.
Det var sjovt at se, at alle mand lavede reentring roll-up ( så vidt jeg lige så). Så går det altså hurtigt med at komme op igen.
Jeg blev dog lige lidt urolig over at skulle gøre det med en åre, som jeg kun havde haft i hænderne i 10 min. Op kom jeg dog, men det blev for mig en reminder om, at det er ikke nok at have een pagaj man kan rulle med, man skal kunne rede sig med alt det grej man bruger.

Eftermiddagen var ved at være gået, og vi satte kurs mod Østerstrand.

Her demonstrerede Tue og Jesper en  makkerredning med brug af Heel Hook.



En lærerig eftermiddag sammen med Tue og Jesper.


tirsdag den 11. september 2012

Rul på programmet - Video

Jeg skulle sammen med 3 andre, have tilbragt eftermiddagen med, vel nok en af de aller skarpeste knive i skuffen, hvad rul angår: Maligiaq.
Desværre meldte han afbud i morges pga. influenza. Træls for os, synd for ham.
Dagen blev i stedet bruge på at gøre klar til at sætte et nyt loft op i et rum i huset. Men da jeg nåede til aften syntes jeg alligevel lige at jeg skulle ud og rulle lidt, når det nu var det jeg havde sat næsen op efter at skulle bruge dagen til.

Her et lille hurtigt klippet sammendrag


lørdag den 1. september 2012

Batterisystem - Billigt og enkelt

Jeg har et lille og enkelt 12V batterisystem, så jeg har mulighed for at lade telefon og andet grej på længere ture.

Jeg har købt et batteri som har målene 13,7x6,7x6,6. De yder 3,4 Ah, og er dermed ikke det største batteri, men den rækker fint til mit behov, som er ture på op til 1 uges varighed. Det svarer meget godt til f.eks. denne bateripakke, som så vidt jeg lige kan læse er på 3,2 Ah, som man på tilbud kan få for 299USD. Der er selvfølgelig både lader og stik med til forskellige ting.

Jeg har købt dette batteri, kan ikke huske hvor jeg købte den, men har fundet den her, til 329 kr.












Herudover har jeg købt en 12V forlængerstik i Harald Nyborg til 29,95 kr. Den har jeg klippet over og sat to kløer på, som passer til batteriet. Her der det jo så pænt vigtigt at få vendt polerne rigtigt. Måske kan man finde et færdigt stik et sted, men nok ikke til 30 kr....





Hele herligheden pakker jeg sammen først i en gammel konvolut med de der luftbobler i, så batteriet ligger mere beskyttet, og så i en plastpose og så i en 2 L vandtætpose. Man kunne også bare pakke det i en plastpose og så pakke det ind i noget tøj eller andet, så man ikke behøver investerer i flere vandtætte poser.









Herudover skal man så bruge en billader, til det man gerne vil have strøm til.

Har man ikke i forvejen en 12 V lader, så skal man selvføgelig også have fat i sådan en.

Jeg havde begge dele i forvejen, så min batteripakke står mig i samlet 359,95 + drybag.