torsdag den 24. januar 2013

Det er vinter- det er koldt. Hvordan holder man varmen i soveposen?

Erik B Jøgensen, ham der bl.a. har sejlede Danmark rund om vinteren i kajak, ham der som den første har roet Skandinavien rundt i et træk, har på sin hjemmeside KomUd lavet en spørgekasse, hvor han svarer på spørgsmål med et video svar. Man kan skrive spørgsmålet til Erik på hans hjemmeside, eller på facebook.

Jeg går lidt om bøvler med at holde varmen når jeg sover i telt/hængekøje her om vinteren, så jeg benyttede chancen til at foreslå:
En video om at sove i telt om natten med særlig fokus på sovepose og på at holde varmen om natten i hård frost, kunne være godt.

Du kan finde videoen på Eriks hjemmeside, eller på hans kanal på Youtube eller du kan bare klikke på linket herunder:


Tak for svaret Erik!

onsdag den 23. januar 2013

Kayalite Kajaklys - Review

Da jeg jævnligt tager på kajaktur i skumringen, og
 nogle gange sejler lange stræk i mørke, bestemte jeg mig for at anskaffe en ordentlig belysning til kajakken. Har indtil nu brugt små knæklys, men syntes ikke der er så  meget lys i den, især ikke til sole ture.
Jeg har set mig lidt omkring på hvilke muligheder der var.
Jeg faldt over KAYALITE, fra et amerikansk firma der hedder KAYALU. De laver forskelligt udstyr til kajak, såsom kajaklys, cameraholdere og forskellige andre holdere, der kan bruges til forskellige formål.
I min søgen rundt på nettet stødte jeg på flere erfarne kajakroere der talte meget positivt om Kayalite.

Men hvorfor ikke bare bruge et knæklys til 16 kr, monteret bag på vesten? Det er der flere gode grunde til. Kayalite giver et kraftigt klart lys som kan ses på meget længere afstand.
Endvidere kan Kayalite ses vel ca. 300 grader rundt, kun hvis en sejlende kommer lige forfra kan den ikke ses, og der har man mulighed for at signalerer med sin vandtætte pandelampe, som man selvfølgelig også skal have med.
Et knæklys kan kun ses vel ca. 140-180 grader bagfra.
Det at Kayalite kan monteres bag på kajakken betyder også at reflekserne på roerens rojakke lyser op, og man får et ganske levede refleksbillede.
Er ulykkken ude og man kænterer og har brug for hjælp udefra, så er man meget lettere at se i vandet hvis der fortsat er et klart lys i 60 cm højde. Her gør et knæklys på ryggen af en svømmer ikke meget gavn.

Kayalite monteres enkelt på kajakkens dæksliner, med en karabin. Der medfølger også en skrue med et øje og bor, så kayalite kanmonteres direkte på kajakkens skrog. Det undlod jeg så lige at gøre, men jeg syntes at det et ret flot at denne mulighed medfølger i pakken i de tilfælde hvor man ikke har passende dæksliner til formålet.





Herefter strammes den elastiske snor til og gøres fast.



















Lyset tændes ved at dreje toppen af Kayalite med uret.
Selve lyset er udviklet til dykkere, og skulle være vandtæt ned til 300 m. Altså et lys som godt kan tåle lidt af hvert. Den er forsynet med 3 AA batterier, og skulle så kunne holde strøm i over 200 timer. Glasset var i på den første model klart, og skinnede mere og kunne være mere blændende. Den nye model har et matteret glas som gør at lyset ikke på samme måde blænder evt. andre roere.
Hvis man er en gruppe der roer sammen om natten, kan det dog godt være, at det kun er den/ de bagerste roere der skal have Kayaliten tændt, for ikke at få ødelagt nattesynet. Har man den monteret tæt på cookpitet kan man tænde og slukke den efter behov.
Er man på tur med overnatning kan kayalite ligeledes bruges som belysning i teltet.
Skal man, på en del af turen, ikke bruge lyset, man man enten bare lade den sidde, eller man kan stuve den væk aller bagerst i kajakken, bag ved finnen. Lysets form gør at den kan komme helt ud i spidsen af kajakken, hvor det ofte er svært at få ret meget andet ud. På den måde optager den ikke plads for andet grej.

Der er desværre ingen i DK der forhandler Kayalite (mig bekendt), så den skal bestilles direkte hos Kayalu prisen er 49,95 USD, + fragt og told.

Konklusion. 

Med Kayalite er det min vurdering, at Kayalu er lykkedes rigtig godt med at udvikle et kajaklys som er praktisk, enkelt at anvende, holdbart og sikkert. Jeg hører ikke til dem der foretrækker smarte sugekopper eller teleskop stænger. Kayalite er genial i alt sin enkelthed. Efter at have brugt den i noget tid nu, kan jeg ikke forestille mig igen at tage på nattur uden at have min Kayalite med. Eneste kritikpunkt jeg har kunnet finde, og et eller andet skal jeg jo helst finde, er at karabinen går lidt stramt i spændet, og ikke låser af sig selv. Jeg kan varmt kun anbefale Kayalite, hvis du overvejer en kajaktur i mørket.  

søndag den 6. januar 2013

Jomfrutur i Kano og Kajakklubben Vejle Å

Havde aftalt med Søren Walther at vi skulle ned og se om der var noget aktivitet i Kano og Kajakklubben Vejle Å sådan en vinter morgen hvor der var annonceret fællesroning. Der var flere folk dernede, nogle i kapkajak, nogle i turkajak og så SW og mig i havkajak. Vi fulgtes med en flink mand i en turkajak op ad Vejle å. Det fremgik tydeligt at hans turkajak var hurtigere, så vi skulle hænge noget i for at følge med. Jo længere vi nåede op ad Vejle Å, jo mere skulle vi arbejde for at komme fremad. Vi havde snakket om at sejle 9 km op i åen, og så vende om og retur. MEN... efterhånden som vi kom længere op i åen, blev den smallere og strømmen blev kraftigere og vi skulle virkelig hænge i for at holde os over 4 km/t, da vi var tæt på at have roet 5 km, blev åen igen smallere og jeg havde følelsen af at gå næsten i stå.
Det er sjældent jeg bliver forpustet af at padle, men det gjorde jeg her. Vi blev enige om at vende ved 5 km, sejle tilbage og tage en tur ud i fjorden også. Så vi vendte om, og var pludselig flyvende. Tror vi lå på 8-10 km/t retur når vi lavede noget.

Vel tilbage ved klubben, som ligger lige ved ud- mundingen til fjorden, bestemte vi os for at tage en tur rund i det indre af fjorden for at se lidt på det nye havne anlæg. På vej over til lystbådehavnen så vi dette fine gamle skib, der vist har opgivet evret.
Og så var det også rart lige at komme en tur ud på åbent vand, hvor en havkajak nu engang befinder sig bedst.
Jeg er rigtig spændt på om jeg kan finde ud af at være klub roer, og er spændt på hvor mange havkajakker der kommer i klubben når sæsonen kommer rigtigt igang, men en ting er sikkert, havkajakker er meget velkomne i kano og kajakklubben Vejle Å.
Så bor du i nærheden af Vejle og har hang til havkajak så kig forbi klubben, de virker til at være vældig flinke. 

Samlet distance 14,8 km.

lørdag den 5. januar 2013

Havkajakbloggen er kommet på Facebook



Den digitale udvikling går hurtig, og idag er rigtig mange på Facebook. Så i et forsøg på at gøre havkajakbloggen lettere tilgængelig for flere, har jeg oprettet en side på Facebook. Er du på Facebook kan du blot klikke på facebook ikonet i højre hjørne af min side, eller følge linket her: www.facebook.com/havkajakbloggen
Hvis du gerne vil have de nye indlæg der kommer på hvakajakbloggen direkte på din facebook side skal du blot trykke på "syntes Godt om" knappen på facebook siden.

torsdag den 3. januar 2013

Pagajflyder til grønlandsk åre

Pagaj flyder eller paddlefloat som den også hedder, er et vigtigt stykke sikkerhedsudstyr for de fleste havkajakroere, uanset færdighedsniveau.
For begynderen er den ofte helt nødvendigt for at kunne komme tilbage i kajaken efter en kæntring. For den mere erfarne roer er den en extra sikkerhed når de primære selvredningsmetoder (såsom rul, reentry-roll, cowboyredning) glipper.
For mig udgør paddlefloaten en extra sikkerhed, der er meget vigtig at have, hvis mine foretrukne selvredningemetoder ikke skulle virke. Førstevalg er rul, andet valg er reentry-roll. Hvis ikke det virker er 3. valget reentry-roll med paddlefloat. Paddlefloaten skal ved en kæntring være den "makker" jeg ikke har med.
Som jeg ser det, er paddlefloat til når der er problemer, man er presset og har brug for alt den opdrift man kan få, og derfor finder jeg det vigtigt, at have en rigtig god paddlefloat med en rigtig god opdrift.
Jeg syntes det er en dårlig ide at gå på kompromis her, og lave løsninger med ringere opdrift. En god paddlefloat koster trods alt kun 299.

Men nu til problemet. En standard paddlefloat kan ikke fastgøres på en grønlandsk pagaj, da enden af paddlefloaten sidder midt på bladet af pagajen, og har derfor ikke nogen "skulder" at sidde fast på. Dette er ikke godt, for best som man er igang med sin redning, smutter paddlefloaten af, og i værste fald fanges den af vinden, og er væk... ikke godt.



Jeg har løst problemet ved at binde en tynd snor i fast i et øje i enden af flyderen. I den anden ende, har jeg fastgjort lukkesystemet fra en gammel paddlefloat. Man kunne også købe noget webbing og velcro og sy en velcro lukning, dette ville formentlig være mindst lige så let at arbejde med.

Snoren passes til, så længden passer til at lukningen kan komme op og få fat i pagajens "skuldre" (der hvor den begynder at blive bred).


Sådan kan man enkelt og let lave sin paddlefloat sikker til brug på grønlandsk pagaj. Og en fordel ved denne måde er også, at paddlefloaten fortsat kan bruges på en standard euro pagaj. Så er man kæntret pga. den grønlandske pagaj er knækket i hårdt vejr og man KUN har en euro pagaj som reserve, kan man stadig bruge den.

tirsdag den 1. januar 2013

Frisk start på det nye år.

Jeg fik lige mulighed for at køre et par timer 1. jan.
Jeg kørte til Dauggård strand, og sejlede en kort tur ud mod Træskohage fyr.




Vejret var fantastisk 3-5 ms. og høj sol (så høj som den nu bliver på denne årstid).


Vel tilbage ved Dauggard strand, var der lige tid til at tage lidt billeder af min paddlefloat løsning til grønlandsk pagaj, (indlæg følger), og til at rulle lidt. Ifølge farvandsvæsnet var vandtemperaturen mellem 4 og 6 grader i Vejle Fjord. Men, vil man ro i det, må man også kunne rede sig i det...


Så er jeg igang med ro sæson 2013, måske vi mødes derude....
Distance ca. 5 km.
vind. 3-5 ms
bølger. 10-50 cm.
vandtemp. 4-6 grader.