onsdag den 23. januar 2013

Kayalite Kajaklys - Review

Da jeg jævnligt tager på kajaktur i skumringen, og
 nogle gange sejler lange stræk i mørke, bestemte jeg mig for at anskaffe en ordentlig belysning til kajakken. Har indtil nu brugt små knæklys, men syntes ikke der er så  meget lys i den, især ikke til sole ture.
Jeg har set mig lidt omkring på hvilke muligheder der var.
Jeg faldt over KAYALITE, fra et amerikansk firma der hedder KAYALU. De laver forskelligt udstyr til kajak, såsom kajaklys, cameraholdere og forskellige andre holdere, der kan bruges til forskellige formål.
I min søgen rundt på nettet stødte jeg på flere erfarne kajakroere der talte meget positivt om Kayalite.

Men hvorfor ikke bare bruge et knæklys til 16 kr, monteret bag på vesten? Det er der flere gode grunde til. Kayalite giver et kraftigt klart lys som kan ses på meget længere afstand.
Endvidere kan Kayalite ses vel ca. 300 grader rundt, kun hvis en sejlende kommer lige forfra kan den ikke ses, og der har man mulighed for at signalerer med sin vandtætte pandelampe, som man selvfølgelig også skal have med.
Et knæklys kan kun ses vel ca. 140-180 grader bagfra.
Det at Kayalite kan monteres bag på kajakken betyder også at reflekserne på roerens rojakke lyser op, og man får et ganske levede refleksbillede.
Er ulykkken ude og man kænterer og har brug for hjælp udefra, så er man meget lettere at se i vandet hvis der fortsat er et klart lys i 60 cm højde. Her gør et knæklys på ryggen af en svømmer ikke meget gavn.

Kayalite monteres enkelt på kajakkens dæksliner, med en karabin. Der medfølger også en skrue med et øje og bor, så kayalite kanmonteres direkte på kajakkens skrog. Det undlod jeg så lige at gøre, men jeg syntes at det et ret flot at denne mulighed medfølger i pakken i de tilfælde hvor man ikke har passende dæksliner til formålet.

Herefter strammes den elastiske snor til og gøres fast.Lyset tændes ved at dreje toppen af Kayalite med uret.
Selve lyset er udviklet til dykkere, og skulle være vandtæt ned til 300 m. Altså et lys som godt kan tåle lidt af hvert. Den er forsynet med 3 AA batterier, og skulle så kunne holde strøm i over 200 timer. Glasset var i på den første model klart, og skinnede mere og kunne være mere blændende. Den nye model har et matteret glas som gør at lyset ikke på samme måde blænder evt. andre roere.
Hvis man er en gruppe der roer sammen om natten, kan det dog godt være, at det kun er den/ de bagerste roere der skal have Kayaliten tændt, for ikke at få ødelagt nattesynet. Har man den monteret tæt på cookpitet kan man tænde og slukke den efter behov.
Er man på tur med overnatning kan kayalite ligeledes bruges som belysning i teltet.
Skal man, på en del af turen, ikke bruge lyset, man man enten bare lade den sidde, eller man kan stuve den væk aller bagerst i kajakken, bag ved finnen. Lysets form gør at den kan komme helt ud i spidsen af kajakken, hvor det ofte er svært at få ret meget andet ud. På den måde optager den ikke plads for andet grej.

Der er desværre ingen i DK der forhandler Kayalite (mig bekendt), så den skal bestilles direkte hos Kayalu prisen er 49,95 USD, + fragt og told.

Konklusion. 

Med Kayalite er det min vurdering, at Kayalu er lykkedes rigtig godt med at udvikle et kajaklys som er praktisk, enkelt at anvende, holdbart og sikkert. Jeg hører ikke til dem der foretrækker smarte sugekopper eller teleskop stænger. Kayalite er genial i alt sin enkelthed. Efter at have brugt den i noget tid nu, kan jeg ikke forestille mig igen at tage på nattur uden at have min Kayalite med. Eneste kritikpunkt jeg har kunnet finde, og et eller andet skal jeg jo helst finde, er at karabinen går lidt stramt i spændet, og ikke låser af sig selv. Jeg kan varmt kun anbefale Kayalite, hvis du overvejer en kajaktur i mørket.  

1 kommentar:

  1. http://www.kajak.dk/udstyr-kajak-sikkerhedsudstyr-lygte-saette-fast-daeksliner-p-1760.html

    SvarSlet