mandag den 23. februar 2015

Udskiftning af halsmanchet på tørdragten... igen...

Så blev det igen tid til at udskifte halsmanchet i min tørdragt. Egentlig fejlede den ikke noget. Men aftenen før jeg skulle i svømmehal og træne rul, opdagede jeg at manchetten var gået fra i limningen. Jeg kunne se at limen bandt fint på manchetten, men den havde sluppet hvor den var limet fast på resten af den tidligere manchet den var limet ovenpå. 
Men det var umuligt at få den gamle manchet af... bum bum hvad gør man så... GOOGLE har svaret. Varmes den gamle manchet op med en varmepistol bliver limen flydende og den gamle manchet kan trækkes af uden problemer. Så var jeg klar til at begynde forfra. Denne gang skulle det gøres ordentlig. Så begge dele. Både dragten og manchetten blev slebet med sandpapir og renset af med Acetone. 
Selv om jeg havde fået fjernet resterne af den gamle manchet, var der stadig lim på dragten, dette blev slebet godt, så jeg håber limen hæfter godt til det. 


Den store udfordring når halsmanchetten skal skiftes er at finde noget der passer ind i hullet i dragten, som passer i diameter, som både dragtens kant og manchetten kan sidde på. Sidste gang havde jeg ikke fundet noget der passede, og det blev noget ujævnt ( tror også det var en af grundene til at den slap igen). Efter lang tids grublerier fandt jeg endelig noget som passer helt perfekt til min dragt. De nederste 10 cm af en sort 12 L murerspand (købes i bauhaus for 10-15 kr). Bunden havde jeg allerede skåret ud, så ved ikke om det er nødvendigt for at få den ind i hullet. Men meget praktisk at bunden er væk, så kan man bedre holde ved den, og få den monteret rigtigt. 


Den monteres i hullet i dragten (dragten vendes med vrangen udad) som vist på billedet hvor jeg sliber. Herefter monteres manchetten ovenpå, så den sidder hvor den skal limes fast. 
Herefter satte jeg en stribe malertape på manchetten. Det fik den til at sidde fast, da der er en lille kant på spanden, som den så ikke kunne glide op over. 
Så foldes manchetten op omkring tapen, så de 2 dele der skal
limes er frie, nu smøres der et lag kontaktlim på begge overflader. Altså både på manchetten og på dragten. Limen tørrer herefter 15 til 20 min. Herefter gentages processen og der smøres endnu et lag lim på begge flader. Herefter skal limen tørre igen 15-20 min. Husk at have godt med udluftning, eller snupper limen det meste af hjernen... 
Jeg har købt både manchet og lim hos Latexfabrikken.dk 


Herefter rulles manchetten forsigtigt ned på plads, og pas på, når de 2 limede flader møder hinanden, sidder det fast. Men på denne måde er det faktisk fantastisk let at styre. Så gnides der godt på limningen så man sikre en god vedhæftning, og undgår luftbobler og dårlig vedhæftning. Til sidst, limede jeg de 2 kaner udvendigt og indvendigt, for lige at få en fin finish. 

Sværere er det faktisk ikke. 
1 kommentar:

  1. Hej Keld
    Godt indlæg. Sidst jeg limede manchet brugte jeg en tapet kantrulle til at trykke luftbobler ud med.

    http://www.jemogfix.dk/butik/maling__kemikalier/maler_tilbehoer/malerruller.aspx?pid=9019760&view=1

    Mvh. Heine

    SvarSlet