mandag den 15. oktober 2012

Efterår på den jyske østkyst - Kalø vig til Ebeltoft vig

Så var det tid til igen at tage en bid af den jyske østkyst. Sidst jeg var afsted nåede jeg til Kalø vig. Så det var også herfra min tur begyndte denne gang. Vil du læse om min tur på den jyske østkyst, skal du starte her Jeg lagde fra land fredag kl. 14 med ambitioner om at nå til Ebeltoft, 70 km længere fremme, sidst på dagen lørdag, men vejrudsigten var ikke just med mig. idag skulle vejret starte med 6-8 ms fra øst, men bygge op til 10-12 ms. i løber af eftermiddagen efterhånden som jeg ville komme ud i mere åbent vand. I det vejr kunne jeg kun sejle så længe det var lyst så dagens mål var skødshoved, hvor der er en primitiv teltplads på 56 12.007, 10 20.869 , eller Skødshoved strand hvor der skulle ligge et shelter på 56 10.845, 10 22.524.
Men først var der lige 8 km med 6-8 ms modvind der skulle overvindes. Forbi Kalø Slotsruin


Et lille kryds over til vrinders hoved på ret lavt vand, og med en del store sten i vandet. Lidt på afstand kunne jeg se en sæl ligge på en sten og vippe med halen.

Herfra gik noget lettere mod skødshoved, dels i læ og dels med vinden skråt ind bagfra. så hastigheden ændrede sig fra 4 km/t til 6-7 km/t.

Da jeg rundede Skødshoved, var der læ, og vejret var godt, og kl. var ca. 18 så jeg besluttede mig for, at fortsætte over til Skødshoved strand, hvor der skulle ligge et shelter (som en del af kajakruten syddjurs). Da jeg rundede skødshoved igen, kunne jeg konstaterer at vejrudsigten så ud til at holde, vinden var taget til. Så det var hårdt arbejde de sidste 2½ km til shelteren lige syd for havnen ved skødshoved strand. strabadserne blev belønnet med en overnatning i danmarks vel nok mest unikke shelter.









Shelteren har en længere historie. Søren Walther (som jeg havde aftalt at ro dagens etappe sammen med) og jeg drøftede noget hvad den skulle ligne, da vi mødtes ved shelteret. Jeg havde sovet i en muslingeskal, og han syntes at det lignede et hvalgab, med barder og det hele. Da vi senere blev kørt tilbage til vores biler af Søren Brink, kunne han fortælle at jeg havde sovet i en sten... som en sten... i en sten... Den var lavet som et afgangsprojekt, og var designet til at ligne strandens andre sten. Støbt i syreneutralt beton, så den med tiden skulle få samme patina som de øvrige sten på stranden.
Ulempen ved at sove i shelter på denne årstid, i dette vejr er, at det er meget svært at få tørret tøj. Plejer at hænge det op i teltets loft, og lade det tørre af brænderens varme. I stedet fik det en tur af håndtørreren på det nærliggende toilet ved lystbådehavnen. 10 min, så var det hele tørt igen... smart syntes jeg selv...

Natten forløb godt. jeg sov lunt og godt, men var noget spændt på hvor langt det ville være muligt at nå idag. meldingen var 10-12 ms og 1-1½ m bølger når vi fik rundet mols hoved, og i særdeleshed når vi rundede sletterhage fyr. Dog skulle vinden aftage i løbet af dagen, for sidst på dagen at tage helt af. Men jeg kunne se,  at det var væsentlig roligere her til morgen, end det havde været dagen før, men alligevel, var vi noget spændte på hvad vi mødte.
Da vi rundede mols hoved rejste vandet sig noget, men ikke som forventet, da der her var 10 km åbent vand i vindretningen. Den næste time arbejdede vi os stødt og rolig op imod vinden, som vel var 6-8 ms nu.

God tid til at nyde den smukke natur... og den konstante regn...
Inde ved rønnen i begtrup vig holdt vi dagens 1. pause efter ca. 10 km. her var vi allerede kommet mere i læ, og kunne se frem til en tur langs helgenæs i læ og næsten fladt vand.
Dagens 2. pause holdt vi ved endnu et charmerede shelter lidt nord for sletterhage fyr efter knap 20 km.

Dette shelter er indrettet i en gammel industri bygning, og er fornyligt blevet malet, og der er blevet installeret en art brændeovn inderst.
Stranden her, er dog ikke specielt fremkommelig.






En surf landing kan bestemt ikke anbefales, der er ingen vej uden om et par våde fusser...




Vi var noget spændt på hvad der ventede os rundt om hjørnet, men var begyndt at ane at DMI havde snydt os.

Det var som om vandet var lidt for fladt, ikke engang med et lystfiskermål og almindelig kajakoverdrivelse kunne vi få de bølger til at være 1m.
Da der kom en Catlink færge sejlede vi ud ad, i håb om at fange en bølge fra den.
Men ak, den var for hurtig, og bølgen var ebbet ud inden vi kom tæt nok på.

Men vandet var lidt sjovt lige ud for fyret, der var et strømskel hvor bølgerne/dønningerne kom fra 2 sider, og skabte nogle sjove, men ganske rolige, strøm rotationer i vandet. ude ved den røde bøje, var der en pæn østgående strøm. Vi kunne godt mærke at det var et stort vand, men bølger var det næsten ikke noget af, og den varslede vind var helt væk.


Vi fortsatte turen rundt om det smukke Helgenæs, og tog dagens 3. og sidste pause ved Fuglsø vig i Ebeltoft vig Efter 32,5 km.

Herfra gik turen det sidste stykke ind til Bogens Strand tæt ved bunden af Ebeltoft Vig.
Her havde Søren Brink været så venlig at tilbyde at hente os, og køre os over til vores biler igen. At han så i øvrigt inviterede på Rødvin, mørbrad og kajaksnak gøre jo bare dagen endnu mere vellykket.

Tak for turen til Søren Walter Eriksen og for kørsel og mad til Søren Brink (2 af formændene i Kajak anarkisterne...)






Turens distance:
Fredag 22,6
Lørdag 37,5
Vejr:
Vind 0-12 ms
Bølger 0-0,75m
Regn lørdag formiddag, ellerstørvejr og spredt skydække.

Distance ialt for min tur langs den jyske østkyst hertil: 305,6 km.

Følg næste etape her


Ingen kommentarer:

Send en kommentar