torsdag den 8. marts 2012

Turforslag - Gudenåen


Efter at have sejlet hele Gudenåen på turene Tørring-Silkeborg, og Silkeborg-Randers, har jeg gjort nogle tanker om ture jeg kan anbefale på Gudenåen.

Her kommer en beskrivelse af min favorit tur.

1. Tørring til Emborg bro 43 km. 
 På strækningen Tørring til Klostermølle er det kun tilladt at sejle fra d. 16. juni til d. 28 februar. Sejladsen må kun foregå i dagtimerne mellem 8 og 18, og der kræves en sejltilladelse på denne strækning. Sejltilladelse kan købes her. Det er en strækning på omkring 43 km. Isætningen sker fra Tørring teltplads, hvor der også er mulighed for at overnatte inden turen starter.
Allerede fra starten af, ror man direkte ud i en unik natur


Vil man ikke ro så langt, eller har 2 ½ dage, kan man ca. halvejs, omkr. 21 km., tage ophold på Gudenåens Camping, i Bredstenbro 55.56.157N; 09.39.085Ø. Hyggelig lille campingplads med en teltplads ned til vandet.
Hvis ikke man vil campere, skriver de, at man er velkommen til at komme ind og låne toilettet, handle i butikken. Stedet kan varmt anbefales hvis man ønsker lidt bedre forhold end en teltplads.
Efter ca. 28 km kommer turens første overbærring ved Vesbirk vandkraftværk. Kajakken skal trækkes 100-150 m. der er en fin vogn til rådighed, så man behøver ikke at have en kajakvogn med.

i perioder helt enestående natur


Lige inden Mossø, kommer turens anden overbærring ved klostermølle. Kajakken skal trækkes 50-100 m.
Efter en kort strækning langs den vestlige ende af Mossø, går turen videre op ad Gudenåen, i et bredere og mere roligt vand. Efter ca. 1½ km kommer Emborg bro, her er det etableret en landgangsbro, og tæt på landgangen er der en rasteplads med toilet. Hvis man ikke vil videre op ad søerne mod Silkeborg, er dette et oplagt sted at ende turen.
Dette er en tur jeg helt sikkert skal på sammen med mine børn, en strækning jeg ser frem til at vise dem.

Har man mere energi og tid, er det anbefalelsesværdigt at fortsætte turen til Silkeborg. Man kommer over nogle flotte søer. Har dog kun dette billede, i aftensol.Der er flere muligheder for teltning:
Klostermølle Teltplads er der et link til her
Gammel Rye Teltplads er der et link til her
Alling vest Teltplads er der et link til her

Tager man hele turen til Silkeborg når GPS´en op på omkr. 68 km, hvis man tager den lige vej.

Når man får udleveret sin sejladstilladelse ved Tørring Teltplads får man endvidere udleveret denne folder, som er en rigtig god hjælp i forhold til at orientere sig og finde teltplader.

God tur!


2 kommentarer:

  1. Flot tur og flotte billeder, Keld.
    Jeg linker lige til turen fra min blog så så mange som muligt kan få glæde af den ;-))

    SvarSlet
  2. Det må du meget gerne! Tak for det.

    SvarSlet